09.11.2019 | Νέα

Η Χρησιμότητα της Ομιλητικής Ακοομετρίας στην Εφαρμογή Ακουστικών – Θεοδώρα Μπουρνά, κλινική Ακοολόγος

Ο στόχος όλων εμάς που βρισκόμαστε στο χώρο της εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας είναι να βοηθήσουμε όλους όσους έχουν χάσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, την ακοή τους ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινές δραστηριότητες τους. Για να πούμε ότι πετύχαμε πρέπει οι ασθενείς μας να ακούνε καλά και…

Η Χρησιμότητα της Ομιλητικής Ακοομετρίας στην Εφαρμογή Ακουστικών – Θεοδώρα Μπουρνά, κλινική Ακοολόγος

Ο στόχος όλων εμάς που βρισκόμαστε στο χώρο της εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας είναι να βοηθήσουμε όλους όσους έχουν χάσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, την ακοή τους ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινές δραστηριότητες τους. Για να πούμε ότι πετύχαμε πρέπει οι ασθενείς μας να ακούνε καλά και μέσα στο ήσυχο περιβάλλον αλλά και μέσα στο θόρυβο. Πως μπορούμε να γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον πλησιάζουμε τον στόχο μας; Μόνο αν μπορούμε να εκτιμήσουμε αντικειμενικά πως ακούνε οι ασθενείς μας κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Η ομιλητική ακοομετρία είναι ένα βασικό κομμάτι της ακοολογικής εξέτασης και χρησιμεύει για να επιβεβαιώνουμε τα αποτελέσματα της τονικής ακοομετρίας, να εκτιμάμε την ικανότητα του ασθενή να αντιλαμβάνεται και να διακρίνει τον λόγο, να εξετάζουμε την ωφέλεια των ακουστικών, να αναγνωρίζουμε προβλήματα αντίληψης και να σχεδιάζουμε και να παρακολουθούμε την ακοολογική αποκατάσταση. Επιπλέον για τα παιδιά, η μέτρηση της αντίληψης του λόγου μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή της αποτελεσματικής εκπαίδευσης.

Μερικοί λόγοι για να κάνουμε ομιλητική ακοομετρία είναι να καθορίσουμε αν το εξεταζόμενο άτομο είναι υποψήφιο για ακουστικό βαρηκοΐας ή για κοχλιακό εμφύτευμα, αν η εφαρμογή ακουστικών και στα δύο αυτιά δεν ενδείκνυται και να αποκλειστεί η ύπαρξη γνωσιακής (cognitive) πάθησης ή βλάβη στα κέντρα της ακοής. Επίσης, η εξέταση είναι χρήσιμη για την πρόβλεψη του αποτελέσματος μετά την εφαρμογή των ακουστικών, για την εξήγηση στον/ στην υποψήφιο/α ότι η κατανόηση του λόγου έχει επηρεαστεί και για να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία για τα ακουστικά (π.χ. αερισμός, φίλτρα, κτλ.).

Μετά την προσαρμογή των ακουστικών η επανεξέταση της ομιλητικής προσφέρει ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Μπορούμε να δείξουμε στον/στην ενδιαφερόμενο/η ότι η υποβοηθούμενη ακοή είναι καλύτερη από εκείνη χωρίς ακουστικό, ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά ενός ακουστικού (π.χ. ψηφιακό) το κάνουν να υπέρεχει έναντι άλλου (π.χ. αναλογικό). Επιπλέον παρέχουμε την σωστή συμβουλευτική στήριξη στον χρήστη και στην οικογένεια του.

Η αντίληψη και κατανόηση του λόγου πρέπει να εξετάζεται από την στιγμή που αναφέρεται το πρόβλημα της ακοής, σε καθε επανεξέταση, όταν επιλέγεται το ακουστικό βοήθημα και όταν αλλάζουμε τεχνολογία ή ρυθμίσεις. Όταν δεν μετράμε αντικειμενικά την αντίληψη και την διάκριση του λόγου δεν είμαστε σίγουροι οτι πλησιάσαμε τον στόχο μας. Δεν γνωρίζουμε τι ακούει ο ενδιαφερόμενος και για την ακρίβεια δεν γνωρίζουμε τι δεν ακούει.

Η εξέταση της ομιλητικής ακοομετρίας μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την λειτουργία όλου του ακουστικού συστήματος. Εξετάζοντας σε διαφορετικά επίπεδα έντασης και σε διαφορετικό ακουστικό περιβάλλον (ησυχία και θόρυβο) μας βοηθάει να εκτιμήσουμε την λειτουργία των ακουστικών και να αυξήσουμε την ικανότητα αντίληψης του λόγου.

Βιβλιογραφία
Mueller, H.G. Speech audiometry and hearing aid fittings: Going steady or casual acquaintances? The Hearing Journal, Oct 2001, Vol.54, No 10.

Δωρεάν Δοκιμή Πραγματική δοκιμή έως 15 ημέρες, χωρίς επιβάρυνση και χωρίς καμία υποχρέωση αγοράς.
Κλείστε Ραντεβού

Προγραμματίστε μια δωρεάν συνάντηση
και δοκιμάστε δωρεάν τα ακουστικά σας
για 15 ημέρες!

Αθέατα · Σύγχρονα · Επαναφορτιζόμενα
Ακουστικά Βαρηκοΐας

Παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!

Έξοδος
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ Που βρισκόμαστε;
Δείτε εδώ τα σημεία μας
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Επιλέξτε τον τρόπο που σας
εξυπηρετεί.
Λάβετε δωρεάν στο σπίτι,
έντυπα για την ενημέρωσή σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
ΚΛΕΙΣΙΜΟ