Ο Ρόλος Των Επικουρικών Βοηθημάτων Ακοής (ALDs = Assistive Listening Devices)
Τα ακουστικά βαρηκοΐας εξελίσσονται συνεχώς ώστε να καλύπτουν καλύτερα τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων με προβλήματα ακοής. Είναι όμως γνωστό ότι η επικοινωνία γίνεται προβληματική όταν υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον, όταν η πηγή του ήχου βρίσκεται σε απόσταση και όταν η ακουστική του χώρου είναι φτωχή. Ακόμα και άτομα με φυσιολογική ακοή δυσκολεύονται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Τα επικουρικά βοηθήματα ακοής έρχονται να βελτιώσουν την σχέση σήματος – θορύβου με αποτέλεσμα ο αποδέκτης να κοπιάζει λιγότερο. Είναι συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινή επικοινωνία. Χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με ακουστικά βαρηκοΐας ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκαλούνται από την απόσταση, τον θόρυβο και τη χαμηλή (κακή) ακουστική του χώρου. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός. Μπορεί να είναι εισαγωγικός στον χώρο των ακουστικών βοηθημάτων ή συμπληρωματικός. Ιδιαίτερη είναι η συμβολή τους στην κατανόηση του λόγου. Η ομιλία είναι ένας πολύπλοκος και γρήγορα (fast-moving) κινούμενος στόχος. Μεταβάλλεται σε ένταση, επειδή εξαρτάται από την φωνητική προσπάθεια και από την απόσταση. Επηρεάζεται από το φύλο και από την ποικιλία των ήχων. Επιπλέον, πραγματοποιείται σε ήσυχα μέρη, αλλά και σε μέρη με φτωχή ακουστική. Ο στόχος των επικουρικών βοηθημάτων ακοής είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ακούνε ήχους και να κατανοούν την ομιλία πιο καθαρά σε διαφορετικές ακουστικές καταστάσεις. Για αυτό το λόγο χωρίζονται ανάλογα με τις ανάγκες στις οποίες απευθύνονται:
- κατά πρόσωπο επικοινωνία
- χρήση ηλεκτρονικών συσκευών
- χρήση τηλεφώνου
- αντίληψη ήχων περιβάλλοντος (όπως συναγερμούς, κουδούνια κτλ)
Μερικά από τα συστήματα τα οποία απευθύνονται στην κάλυψη των δύο πρώτων αναγκών είναι:
FM ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ακουστικό σήμα στέλνεται από τον πομπό στον δέκτη μέσω κυμάτων ραδιοσυχνότητας. Από ένα FM σύστημα μπορούν να βοηθηθούν άτομα με ήπιες βαρηκοΐες (χωρίς χρήση ακουστικού) μέχρι σοβαρού βαθμού βαρηκοΐες (σε συνδυασμό με ακουστικό). Επίσης είναι πολύ χρήσιμο και για άτομα με φυσιολογική ακοή όπως για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής και με διαταραχές ακουστικής επεξεργασίας. Το FM σύστημα είναι εύκολα στην χρήση διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους και μεταφέρεται εύκολα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι οι παρεμβολές.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΗΧΟΥ (Infrared)
Άλλη μία βοηθητική ακουστική συσκευή που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ακουστικού σήματος είναι εκείνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ενέργεια ή μη ορατά για το ανθρώπινο μάτι κύματα φωτός. Αυτό το βοήθημα είναι χρήσιμο για κλείστους χώρους όπως θέατρα, κινηματογράφο, παρακολούθηση τηλεόρασης και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που πρέπει να προφυλαχθεί το απόρρητο.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΥ ΒΡΟΓΧΟΥ (INDUCTION LOOP SYSTEM)
Συνήθως χρησιμοποιείται για κάλυψη μεγάλου χώρου και για πολλά άτομα. Ένα συρμάτινο κύκλωμα τοποθετείται μόνιμα και περιβάλλει τον χώρο όπου μόνιμα και περιβάλλει τον χώρο όπου έχει εγκατασταθεί το σύστημα. Αυτό με την σειρά του συνδέεται στο μικρόφωνο. Η πηγή του ήχου στο μικρόφωνο δημιουργεί ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στον χώρο. Το ακουστικό μέσω πηνίου (T-coil) λαμβάνει το ηλεκτρομαγνητικό σήμα και το μετατρέπει σε ακουστικό ερέθισμα Είναι οικονομική λύση αλλά είναι πιο χαμηλή η ποιότητα του ήχου.
Τα επικουρικά ακουστικά συστήματα έχουν θετική επίδραση στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ακοή τους επειδή συμβάλλουν στο να χαρούν απλά πράγματα της ζωής (μουσική, τηλεόραση, συζητήσεις, κτλ.) με λιγότερο κόπο και άγχος.